Zelfvertrouwen kun je voeden!

Afgelopen december kreeg ik een heel mooi compliment. 8 weken eerder had een coach-client geconcludeerd dat onder alle doelen waar hij aan wilde werken een basaal gebrek aan zelfvertrouwen zat. Toen ik suggereerde om dat dan als hoofddoel voor het coachingstraject te nemen, stelde hij dat 8 weken te kort waren om daaraan te werken. Maar hij wilde wel wat tips van me uitproberen. Na 8 weken vertelde hij ons dat het belangrijkste wat hij had geleerd is dat hij niet alles perfect hoefde te doen, om toch een bijdrage te leveren en om met vertrouwen te kijken naar het resultaat wat hij had neergezet.Hij voelde zoveel meer vertrouwen in zichzelf en in zijn team dan hij ooit had durven hopen, en hij straalde het ook uit tijdens de eindpresentatie.


Gebrek aan zelfvertrouwen komt bij iedereen (bij momenten) voor, niet alleen bij timide mensen. Het belemmert je in nieuwe dingen uitproberen, en in genieten van wat je bereikt hebt. Wat kun je doen? Je kunt natuurlijk elke dag tegen jezelf in de spiegel zeggen hoe geweldig je bent, maar dat voelt een beetje hol. Veel beter werkt het om:

  • Elke dag aan het eind van de dag voor jezelf op een rijtje te zetten wat je allemaal WEL goed gedaan hebt

Zo simpel is het!

Verzamel jouw positieve voorbeelden van kleine en grote successen. Op sommige dagen is het een klein lijstje, juist op die dagen is het belangrijk om te benoemen voor jezelf wat je allemaal hebt gedaan. Het is beter voor je nachtrust. Vraag het ook eens aan anderen, want je ziet waarschijnlijk een aantal dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn over het hoofd.
Regelmatig op een rijtje zetten wat nog niet goed is, of wat nog moet gebeuren, is ook belangrijk, doe dat aan het begin van je dag, aan het begin van je maand en aan het begin van je jaar. Dat zijn de plannen, de goede voornemens en de doelen. Dat is het snoeien van de boom. Maar alleen daarmee krijg je nooit een grote sterke boom, je moet 'm ook voeden met positieve ervaringen en energie. Je kunt dit doen in de vorm van 'succesverhalen', een 'dankbaarheidsboekje', of gewoon 's avonds in bed de dag doornemen en alles waar je tevreden over bent benoemen. Juist de kleine dingen zijn belangrijk, zoals op tijd in een gesprek gesignaleerd dat iemand wel een compliment kon gebruiken, en dat je dat dan ook kon geven, of eindelijk die mail gestuurd waar je al weken tegen opzag.

Graag jullie reacties op dit blog via:

emmyhagenaars.wordpress.com