Werken in de juiste versnelling geeft flow!

Iedereen kent het gevoel wel dat een bepaalde klus soms heel moeizaam gaat en op een andere dag, op een ander moment, ineens gemakkelijk. Vaak heeft dat met je bioritme te maken. Het loont de moeite om eens voor jezelf in beeld te brengen waar jij welke energie hebt.

Voor mijn gevoel heb ik 4 verstellingen: de 1e, waarin ik maar moeizaam op gang kom, en alleen als het echt nodig is wat kan doen; de 2e, waarin ik gemakkelijk allerlei kleine klusjes doe met snel resultaat; de 3e waarin ik goed geconcentreerd kan nadenken, en de 4e waarin ik heel actiegericht ben en snel beslissingen kan nemen. Als ik dat in de tijd neerzet ziet het er gemiddeld genomen zo uit:

Bioritme Emmy

Een dag in flow ziet er voor mij dus bijvoorbeeld zo uit: rustig opstaan, om 9 uur mijn bureau opruimen, tijdschrijven, mijn takenlijstje bijwerken, heel kort even mail checken of de afspraak vanmiddag doorgaat; om 10 uur prioriteiten stellen voor de rest van de dag (welke A-taken moeten en welke B-taken wil ik afmaken), zoals bijvoorbeeld dit stukje schrijven, een mail sturen naar een potentiële klant en bekijken hoe ik in wordpress een layout kan maken voor mijn blogs, doorwerken tot ik behoefte heb aan lunchpauze (1 uur dus), daarna een coachingsgesprek, en om 4 uur pas mijn mail checken, en de social media, omdat ik dan het meest gericht keuzes kan maken ipv afgeleid worden; om 7 uur naar huis, koken en spelen met Anne, om 8 uur haar in bed leggen en vervolgens de woonkamer opruimen en/of was ophangen, om 9 uur met een boek in bed gaan liggen en daarna tevreden gaan slapen.

Een dag uit flow (X) is voor mij bijvoorbeeld een vergadering van half 9 tot 10 (dubbel fout, want ik moet me dan om 7 uur forceren om op tijd klaar te zijn (2e ipv 1e versnelling), en van half 9 tot 10 om geconcentreerd te zijn (3e ipv 1e en 2e); vervolgens email openen (4e ipv 3e), waardoor ik veel te zorgvuldig alle antwoorden af ga wegen ipv tak-tak-tak inbox legen en de ingewikkelde emails reserveer voor een later tijdstip (wel juist 3e versnelling); gevolgd door een vroege lunch (2e ipv 3e versnelling) omdat dat collega's goed uitkomt, meteen daarna een klus opstarten waar ik al tijden tegenop zie (3e ipv 2e), waar ik gelukkig na een uur eindelijk inkom (logisch, 3e versnelling!), om 3 uur koffie drinken met een vriendin die ik lang niet gezien heb (2e ipv 3e), vervolgens terug naar kantoor om met een haastgevoel de nieuwsbrief te schrijven die ik vanmiddag af wil hebben (3e ipv 4e), om half 6 naar huis (2e ipv 4e), Anne ophalen van de creche, eten koken, spelen, naar bed, en om half 9 reflectieverslagen lezen van de teamleden met wie ik morgenochtend vanaf 9 uur coachingsgesprekken heb (3e ipv 2e en 1e). Zucht, ik ga met een ontevreden gevoel naar bed, moet mezelf forceren om nog even op een rijtje te zetten wat ik allemaal wèl bereikt heb vandaag (best veel) om te voorkomen dat ik in mijn dromen doorwerk, want het voelt niet zo. Conclusie: forceer je jezelf om een activiteit van een te hoge versnelling te doen, dan kun je niet je beste kwaliteit neerzetten, en/of het kost je onevenredig veel energie/tijd. Forceer je jezelf om in een versnelling lager te werken, dan voelt dat niet bevredigend, als verlies van tijd (en dat is dus ook zo).

Soms kan het niet anders natuurlijk (en koffie en fietsen helpt!), maar probeer waar mogelijk je eigen ritme te volgen, dan haal je het meest uit je dag, en je voelt je het best.

Omdat voor iedereen dit ritme anders is, hier een leeg schema voor jezelf:

Bioritme leeg

Herkenbaar? Wat zijn voor jou de goede momenten voor bepaalde taken?

Deel je ervaringen via mijn blog op WordPress:

emmyhagenaars.wordpress.com
> ja,ja, gelukt! (maar niet op dezelfde dag :) Ik heb zelfs al mijn oude blogs erop kunnen plaatsen.