Haal je doelen in 7 stappen!

Het nieuwe jaar is een mooi moment om doelen te stellen. Afgelopen week heb ik dat dus ook gedaan met een inspirerende groep ondernemers, werknemers en werkzoekenden in Oosterbeek. Het is vaak lastig om je doelen heel concreet te krijgen, en toch is dat belangrijk, want juist dan komt er veel energie los en wordt de kans veel groter dat je ze haalt!


 1. Maak je doelen SMART: zie een eerder blog Met concrete doelen werk je slimmer! Concrete doelen zijn ook een belangrijke basis om Slim te werken, want hoe kun je prioriteiten stellen als je niet weet waar je naartoe wilt? Om de kans te vergroten dat je deze doelen ook gaat halen kun je verschillende dingen doen:
 2. Herinner jezelf: bijvoorbeeld door ze op een (mooi!) lijstje te schrijven dat je in je portemonnee of agenda stopt
 3. Maak ze visueel: door bijvoorbeeld een collage te maken, en daarvan dan een foto als achtergrond op je mobiele telefoon.
 4. Deel ze met anderen: vertel je belangrijkste doelen aan je vrienden, familie, parter, collega-ondernemers etcetera. Bijvoorbeeld onderaan mijn blog. Spannend, maar ook inspirerend voor anderen, en vaak gaan mensen met je meedenken hoe je ze (nog sneller) kunt bereiken!
 5. Maak een lijst met concrete acties: hoe meer hoe beter, zodat je nog een plan B en C achter de hand hebt als je plan A niet lukt.
 6. Stel mijlpalen: knip je (grotere) doelen op in tussendoelen, zo knip ik mijn jaaromzet doel normaliter op in 10 maandomzetdoelen omdat juli en augustus bij mij ‘loze maanden’ zijn meestal (dit jaar maar 6 maanddoelen ivm zwangerschap).
 7. Vier je successen: sta regelmatig stil bij je doelen, bijvoorbeeld aan het eind van elke maan(d), of als je een volgende mijlpaal hebt behaalt. Waardeer jezelf en beloon jezelf als het grote spannende stappen waren. Grote dingen kun je ook vieren met een borreltje met je partner of collega-ondernemers!
 8. Successen vieren is belangrijk! Zo voed je je zelfvertrouwen, en wordt elk volgend doel gemakkelijker om te halen. Meer hierover lees je in mijn blog: Zelfvertrouwen kun je voeden!

  Onder dit blog is alle ruimte om jouw doelen te delen met andere ondernemers. Ik wens je een bijzonder vruchtbaar, creatief en doelgericht 2014!

  Graag jullie reacties op dit blog via:

  emmyhagenaars.wordpress.com