Boekbespreking: "Ondernemen is net reizen" van Oscar Bulthuis.

In dit boek staat de parallel centraal tussen reizen (de wereldreis en andere reizen die hij maakte) en ondernemen. Hij bouwt het op aan de hand van het KOMPAS: Koers uitzetten; Orientatie; Metgezel; Planning; Avontuur en Souvenirs.


Ik herken veel in het boek zelf, ik vind het mooi dat hij bijvoorbeeld zowel het avontuur als de planning als belangrijke items bespreekt, want zonder plan kom je veel minder ver, maar het gaat vaak anders dan gedacht, en als je dan in het avontuur mee kunt gaan, en weet waarom je iets doet, dan kun je nieuwe manieren vinden om je doelen te bereiken als de oude niet blijken te passen. Ondernemen is voor mij dingen uitproberen, soms lukt het, soms niet (dat geldt zelfs voor super-succesvolle ondernemers!), en als het belangrijk is, moet je dan dus een nieuwe weg verzinnen. Het boek leest ook gemakkelijk, en het is heel mooi en overzichtelijk vormgegeven. Ik zou alleen nog graag wat extra concrete voorbeelden uit zijn eigen ondernemerservaring in het boek zien, de meeste voorbeelden komen nu van zijn reizen. http://oscarbulthuis.nl/ondernemen-is-net-reizen/

Vakantie geeft mij ook altijd nieuwe inspiratie. We waren afgelopen juli van plan om van Praag langs de Moldau/Elbe richting Duitsland te fietsen (het plan), maar het achterliggende doel was om lekker met ons drieen bezig te zijn, en te genieten van steeds wisselende omgevingen. Na 2 relaxte reisdagen, een leuke dag in Praag en 4 dagen fietsen onder een brandende zon hebben we besloten om een rustdag te nemen en door te rijden met de auto naar het mooie grensgebied, want het werd niet leuk meer. De afgelopen 2 jaren hadden we steeds 20 graden en af en toe een bui gehad (Engeland en Tjechie) en dat is veel beter fietsweer dan 30 graden en altijd zon. In het mooie grensgebied van Tjechie en Duitsland hebben we vervolgens een heerlijke vakantie gehad. Soms moet je je plannen bijstellen om je koers te halen.

Onderweg zag ik trouwens een aantal mooie voorbeelden van bijzonder ondernemerschap: zo is er in Praag een cafe waar de drankjes per modelspoortreintje gebracht worden tot het perronnetje naast je tafel (dus dan bestel je nog een keer want het is zo leuk), had het poppenmuseum in Hohnstein naast bijzondere en oude poppen in vitrines ook 3 gewone Kasper-poppen (neef van onze Jan Klaassen) om mee te spelen, en in een doorsnee cafe kreeg mijn dochter van 2 een klein nieuw puzzeltje kado om mee te spelen en mee te nemen (reken maar dat je dan fooi geeft). Iets bijzonders doen werkt!

Onder mijn blog is alle ruimte voor inspirerende voorbeelden van ondernemerschap die jullie op vakantie tegenkwamen!

Graag jullie reacties op dit blog via:

emmyhagenaars.wordpress.com